Znáte nejslavnější průvodce po francouzských restauracích? Jmenují se Michelin, podle té firmy, která je vydává, a která se zabývá hlavně výrobou pneumatik. Uděluje hvězdičky jenom těm nejlepším restauracím a je to velmi prestižní věc, většina šéfkuchařů by kvůli hvězdičce navíc zabíjela…

Já jsem se rozhodl udělat Průvodce po olomouckých kostelech. V tomhle krásném městě studuju druhým rokem, takže se už docela vyznám. Věděli jste, že se ve všední den dá stihnout až sedm mší? Křesťané tady mají na rozdíl od naší vesnice velký výběr a každý kostel je trochu jiný.

A jak jinak začít, než katedrálou sv. Václava? Její věže tvoří nepřehlédnutelnou součást Olomouce, však hlavní věž je také druhá nejvyšší v republice. Kromě nedělí se zde mše svaté slouží jenom ve čtvrtek, nebo když je pontifikální mše ve speciální dny, slavnosti a svátky. V takovém případě celebruje biskup s celou parádou, boční lavice obsadí bohoslovci a jinak je v lavicích vidět opravdu celou církev od důchodců, přes studenty, řeholníky a řeholnice až po pracující a děti. Výhodou dómu je velká kapacita, v hlavní lodi jsou dokonce obrazovky, aby všichni viděli, co se právě děje vepředu. Naopak nevýhodou jsou neustále se trousící turisté, kteří ruší ty, kteří se chtějí v tichu katedrály modlit. Ale nesmíme být škrti, musíme se o tu novogotickou nádheru přece rozdělit! :-D (podívat se na ní můžete i virtuálně)

Hned vedle je kaple sv. Anny. V neděli zde mají bohoslužbu řeckokatolíci. Ve všední den se mše slouží už v 7:00 a dá se tak stihnout ještě před začátkem školy. Kaple je docela malá a díky tomu se dá i v zimě vytopit.

Naproti tomu kostel Panny Marie Sněžné dělá čest své přezdívce „Sněženka.“ V zimě nepomůže, ani když se v lavici na sebe mačká osm studentů v bundách. Barokní kostel totiž patří akademické farnosti a každou středu večer je při studentské mši svaté úplně nabito! Pokud chcete zažít mladou církev určitě přijďte. Dobrou práci vždy odvádí schóla a někdy bývají mše tematicky zaměřené podle fakulty, která ji má zrovna na starosti. Na konci se při ohláškách navíc dozvíte o všech studentských křesťanských akcích, které se v Olomouci konají. V ostatní dny jsou ale bohoslužby jiné- tiché, málo navštěvované a velmi rychlé. Začínají v 13:00 a pokud potřebujete, stihnete mši a po ní ještě oběd třeba i v polední pauze.

Přesným opakem je kostel sv. Michala, který sousedí s kněžským seminářem. Tam se i běžná mše díky kázání protáhne na hodinu. Monumentální barokní výzdobu korunují tři velké kopule, které jsou vidět z dálky, ať k Olomouci přijíždíte z jakékoliv strany. Pokud nemáte strach z výšek, můžete se podívat i na věž.

Také další chrám, sv. Mořic, má přístupnou věž. Protože ale nemá střechu a je zakončena cimbuřím, vypadá spíš jako pevnost, než jako kostel. Vevnitř se v přítmí schovávají unikátní varhany a gotická klenba.

Oba poslední dva důležité kostely v centru patří řeholním řádům a oba jsou v zimě vyhledávány především babičkami, protože mají v lavicích topení. Na Dolním náměstí mají kapucíni útulný kostel Zvěstování Páně, kde se slouží mše svaté od 17:00.

O hodinu později začínají u dominikánů v chrámě Neposkvrněného početí Panny Marie. Strohé bílé stěny jen se zbytky dávných fresek se zajímavě doplňují s moderní výzdobou, třeba abstraktními vitrážemi v oknech. Plusové body získávají bratři dominikáni za čtvrteční mše, které jsou vždy slouženy v latině.

Když se bavíme o olomouckých chrámech, nemůžeme vynechat slavné poutní místo Svatý Kopeček, odkud na hanáckou metropoli shlíží bazilika Navštívení Panny Marie.

Rozrůstající se Olomouc spolkla i několik okolních obcí, a tak má ještě spoustu dalších většinou typicky vesnických kostelíků. Pouze v Hejčíně stojí teprve osmdesát let mladý moderní kostel sv. Cyrila a Metoděje, o nějž se významně zasadil arcibiskup Leopold Prečan, který tu je i pohřben. Vysokou věž kostela zdobí přes čtyři metry vysoké sochy věrozvěstů.

Koukám, že článek už je delší, než je zdrávo a to jsem se ještě chtěl zmínit o evangelickém, husitském a pravoslavném kostele sv. Gorazda, který vypadá jako z ruské pohádky.

Ale co teď? Mám vybrat nejlepší kostel? Udělovat hvězdičky božím příbytkům? Samozřejmě, každý si může najít svůj oblíbený chrám podle místa, architektury, teploty v zimě nebo sympatického faráře, ale každé místo, kde se člověk může setkat s živým Bohem, si zaslouží plný počet hvězdiček! A také to, abychom ho často navštěvovali…