Popelářská teologie aneb Bůh v kontejneru

(článek jsme napsali spolu s Kleine-Biene-Maja pro farní časopis Cesta)
 

Naše roční Klárka nedávno využila přesilovku dětí nad maminkou a během čtvrtečního vypravování do města Máje zcizila a ukryla mobil. Ten měl právě vypnuté zvuky. Den a půl hledala Mája mobil v rámci bytu a zachovávala si plus mínus klid v duši. V pátek večer ale chytla nervy, když si povšimla, že Klárku baví házet vybavení domácnosti do koše. Ve čtvrtek ráno jsme totiž koš vynesli.

Proto se celá naše rodina vyzbrojila dřevěnou tyčí a šla prozkoumávat obsah kontejneru, kam koše vynášíme. Během pátrání jsme si udělali poměrně podrobný obrázek o špatném třídění a o nákupních preferencích obyvatel našeho sídliště, které je jinak docela anonymní. Přesto právě ve chvíli, kdy jsme se prohrabovali odpadky, prošli kolem všichni známí sousedi. Jeden pán si dokonce zapálil cigaretu, aby se mu na nás hezky koukalo. Vlastně se tomu není co divit, protože Klárka využívala první krůčky k tomu, aby se vrhala do silnice, a Matýsek poskakoval kolem popelnice a křičel: "Jupí, já se chci taky podívat!"

Takhle to sice nevypadalo, ale mohlo by...

Když Honza konečně našel na dně kontejneru náš odpadkový sáček a naznal, že v něm mobil není, šla kolem nejbližší sousedka. "To musíte ještě roztrhnout a prohledat uvnitř, já jsem takhle našla nedávno svoje klíče," podělila se o zkušenosti. Honza se při vzpomínce na směs pět dní starých zbytků kuřete a extra těžkých plínek otřásl, ale dal si poradit. "To dělám místo vyznání lásky, abys věděla..."

Mobil v odpadcích nebyl. Vraceli jsme se voňaví domů a snažili se najít na zážitku nějaká pozitiva: "No, aspoň budeme mít co napsat do Cesty. Jenom nevím, co na tom najít duchovního..." Mája však dokáže vidět nadpřirozené věci i v těch nejobyčejnějších: "A co se takhle zamyslet, jestli Boha hledáme celým srdcem stejně urputně jako ten mobil?" Když sneseme pozvednuté obočí sousedů kvůli mobilu, dokázali bychom to i kvůli víře? Vidíme Boží obraz i v lidech nevoňavých?

P.S.: Mobil jsme v pátek v noci našli doma zastrčený ve škvíře mezi skříní a zdí. Prostě "hledejte a naleznete".