Rozhovor s Jacquesem Rupnikem
(politolog, vysokoškolský profesor) v MF DNES ze soboty 12. října 2013

Čeho se ještě můžeme ve volbách dočkat?

JR: Například návratu dvou stran, které v minulých volbách vypadly, KDU-ČSL a zelených. KDU neboli lidová strana má svou tradici, je to středová strana, která občas dělala koalici s levicí, občas s pravicí a plnila při tom důležitou funkci. Té straně se vyčítala řada věcí, jako například nerozhodnost, nejasnost, ale korupce, pokud vím, to určitě nebyla(...)

Nástup komunistů k moci, byť zprostředkovaný přes toleranci vládě sociální demokracie, opravdu hodně lidí řeší.

JR: Samozřejmě, že lidi zajímá, jaká koalice bude po volbách. A proto je taky důležité, aby se do sněmovny dostali znovu zelení a lidovci, protože tak tady bude i jiná alternativa.

 A tohle bych chtěl zdůraznit. Vypadá to, že vítěz voleb je jasný - ČSSD. Zásadní otázkou těchto voleb tedy podle mě není "kdo vyhraje", ale kdo bude SCHOPEN sestavit vládu. (Podobně to vlastně bylo už minule, kdy vítěz ostrouhal a pravicové strany i přes prohru vládly.)

Možné koalice

 Vím, že předvolební vymezování se často silně liší od povolebního vyjednávání, ale podívejme se na možné a nemožné koalice: Podle kampaně ČSSD zásadně nechce spolupracovat s TOP 09 a ODS, byla by to zrada vlastních voličů. Sice se jí už v roce 1998 dopustili, ale teď to na to nevypadá. S Babišovým ANO se do spolupráce nikdo moc nehrne. Ani TOPka ani ČSSD, protože mu nevěří. Zamítavé výroky o koalici padly z obou stran od Babiše i od Sobotky, ačkoliv někteří je pak mírnili. Úsvit Tomia Okamury se podle mě do sněmovny nedostane a kdyby, nemá se svou kritikou systému moc velký koaliční potenciál.

 Pak jsou tu komunisté. Bohužel právě tady vidím největší pravděpodobnost. Stále platí (letos ho sjezd potvrdil) tzv. "Bohumínské usnesení," kterým si ČSSD sama zakázala spolupráci s extremistickými stranami, například s KSČM. Přesto s komunisty v krajích čile tvoří koalice. Podle Sobotky usnesení navíc nezakazuje vytvoření menšinové vlády podporované komunisty. Podle mě je to pokrytecké obcházení-porušování vlastních pravidel. Předseda sociální demokracie ale o této variantě silně uvažuje. Částečnou podporu má i od prezidenta Zemana, který si nápad menšinové vlády pochvaluje. V takovém případě by se totiž zvýšila důležitost role prezidenta.

 Druhá možnost, o které Sobotka nahlas uvažuje je koalice se středovými stranami. To by mohli být právě lidovci. Nebo Strana zelených, ovšem pokud se do sněmovny dostane. Podstatné proto je, kolik mandátů středové strany získají. Například podle zářijového průzkumu agentury STEM by koalice ČSSD, levicových Zemanovců a KDU-ČSL jen těsně nezískala většinu.

Výhody a nevýhody

 Nejsem příliš nadšený z výhledu na vládu ČSSD a už vůbec ne z úspěchu SPOZ. Přesto mi poslední nastíněná varianta připadá jako nejlepší možná. Nemyslím si ani, že by se v případě vlády s účastí komunistů nebo jejich trvalou podporou menšinové vlády Česká republika přeměnila v totalitní stát. Komunisty ale ve vedení své země nechci. I proto podporuji KDU-ČSL. Mám výhrady, lídr Bělobrádek mi není zrovna sympatický, ale podporuji je. Mezi mladými lidmi není hlas pro lidovce tolik sexy jako pro Karla nebo protestní ANO 2011. Často je KDU-ČSL vyčítáno černoprdelnictví a převlékání kabátů. Já si myslím, že křesťanské hodnoty jsou přesně tím, co naše země potřebuje. A že v minulosti tvořili koalice s levicovými i pravicovými stranami neberu jako nevýhodu. Ve vládě je vždy potřeba někdo, kdo bude pravicovou politiku umírňovat a myslet na chudší. Je potřeba i někdo, kdo bude levicovou politiku upozorňovat, že je potřeba podporovat podnikatele a udržovat svobodu. Studenty by taky mohl oslovit volební program, který prosazuje tvorbu nových pracovních míst a podporu rodiny.

 Tož to byl takový můj záchvat politické angažovanosti. :-D Zkuste o tom zapřemýšlet. Budoucnost je v našich rukách.