V posledních dnech navštívil papež Benedikt XVI. Španělsko. Kromě známého poutního místa Santiaga de Compostela přijel i do Barcelony. Možná jste zaslechli v médiích, že zde vysvětil katedrálu Sagrada Família zasvěcenou Svaté rodině.

Je to kouzelná secesní stavba s ještě kouzelnějším příběhem, který stále trvá a čeká na dokončení. Člověk by řekl, že je trochu jako z pohádky. Vysoké věže se tyčí nad Barcelonou, zatím jediné dostavěné průčelí vypadá jako vytvořené přírodou z krápníků, skrze barevné vitráže oken prosvítá slunce a pestrobarevně osvětluje sloupy, které mají podobu stromů, nebo stojí lehce nakřivo. (tady se můžete podívat)

Její stavba začala v roce 1882. Po prvním architektovi Franciscu Villarovi byly práce další rok svěřeny Antonio Gaudímu. Ten se do stavby vrhl s takovým zápalem, že postupně přestal pracovat na čemkoliv jiném a věnoval se jen katedrále. Plány jsou trochu bláznivé, ale geniálně promyšlené. V půdorysech jednotlivých částí stavby, barvách a tvarech fasády i v interiéru je symbolika. Celý objekt má mít osmnáct věží, které mají představovat apoštoly, čtyři evangelisty, Pannu Marii a nejvyšší věž s křížem na vrcholu Krista. Tři hlavní fasády mají znázorňovat nejdůležitější chvíle Ježíšova života. Dokončená východní fasáda představuje Zrození. Kromě ornamentů a soch se na ní nachází i úryvky z Bible psané v různých jazycích. Gaudí říkal, že umění tak přináší lidem evangelium. Další fasády jsou věnované Umučení a slavnému Zmrtvýchvstání.

Problém je v tom, že stavební plány, které po sobě Gaudí zanechal, byly spáleny anarchisty během španělské občanské války a vyhořela i část katedrály. Proto je pro současné architekty dokončení velice obtížné. Někteří říkají, že by se již nic dostavovat nemělo, protože je poznat rozdíl, mezi Gaudího prací a moderním dokončováním. Na druhou stranu je pravda, že sám velký architekt některé části stavby načrtl jen zběžně a prý řekl: "Rozhodl jsem se ji nechat k dokončení další generaci, aby se tato na chrámu rovněž podílela."

Stavba se táhne už 128 let, protože si Gaudí přál, aby byla stavěna jen z darů a příspěvků. Proto je na většině fotek vidět kromě postavených věží i jeřáby. Poslední informace ale hovoří o tom, že do roku 2026 by měla být katedrála dostavěna. To bude totiž 100. výročí od architektovy smrti.

Antonio Gaudí je také zajímavá postava. Katalánský architekt, který od dětství trpěl nemocemi, vegetarián a hluboce věřící muž. Nechal se inspirovat přírodou: „Ti, kdo hledají zákony přírody jako podporu pro svou práci, spolupracují se Stvořitelem.“ Zpočátku nebyla jeho díla přijímána, ale postupně si získal slávu a teď je považován za jednoho z nejoriginálnějších architektů. Pro děti chudých dělníků pracujících na jeho stavbě dokonce založil školu.

Kvůli práci na katedrále Sagrada Família zanedbával svůj zevnějšek, takže když jej v roce 1926 srazila tramvaj, byl převezen do nemocnice pro nejchudší. Tam ho další den našli jeho přátelé, ale když ho chtěli převézt do lepší nemocnice, prý jim odpověděl: „Já patřím sem mezi chudé.“ Zemřel o tři dny později ve věku 73 let a byl pohřben v kryptě své katedrály. Roku 2000 byl zahájen proces blahořečení. Mnozí lidé totiž Gaudího popisují nejen jako architekta se skvělý citem zejména pro sakrální prostor, ale i jako člověka, jehož příklad inspiruje ke křesťanskému životu. Podle Rádia Vatikán posouvají beatifikační proces dopředu také svědectví o spojování rozbitých rodin a hlubokých konverzích i zázraky na přímluvu Antonia Gaudího.

Pokud vás článek aspoň trochu nalákal a toužíte stejně jako já vidět katedrálu Sagrada Família na vlastní oči, doporučuji vám zúčastnit se příští rok Světového dnu mládeže v Madridu. Během dnů v diecézích by Češi měli být ubytovaní v diecézi Tarragona, která je od Barcelony jenom kousek. Jeden den programu by měl dokonce tvořit přímo výlet do tohoto druhého největšího španělského města. No a co by to bylo za návštěvu Barcelony, bychom nenavštívili tu pohádkovou katedrálu…

 

Zdroje:
http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=13569
http://cestovani.idnes.cz/je-dostavena-jen-z-petiny-presto-je-svetovym-unikatem-sagrada-familia-1ku-/igsvet.asp?c=A101105_154132_igsvet_tom
http://hn.ihned.cz/c1-47914900-papez-opet-deli-evropu
http://www.sagradafamilia.cat/sf-eng/index.php

a skvělá tetička Wiki v české i anglické verzi