Mělo by se dělat víc kukátek.Takové kukátko- to je panečku věc… Podle mého mínění je to jeden z největších neprávem opomíjených vynálezů.

Jsem horlivým zastáncem kukátek. Již od útlého dětství si přeji bydlet v bytě s kukátkem, ale dosud jsem neměl tu čest. Je to můj nesplněný sen, ale doufám, že se i na mě časem usměje štěstí a že i já pak zažiji tu pohodu, kterou život s kukátkem přináší!

Ale abych nepředbíhal, měl bych pro začátek uvést definici: kukátko je relativně malé kulaté zvětšovací sklo vsazené do vchodových dveří ve výšce očí. Slouží k nepozorovanému pozorování.

V dnešní době internetu, kosmických lodí, digitálních hodinek s vodotryskem a samosplachovacích záchodů začíná být staré dobré kukátko nemoderní. V kurzu jsou digitální kamery. S nimi můžete zkontrolovat, kdo to na vás zvoní, aniž byste odtrhli svůj ctěný zrak od obrazovky počítače a své ctěné pozadí od pohodlné židle. Tím se však připravíte o všechno vzrušení, které pozorování kukátkem přináší: tiché plížení ke dveřím, tiché plížení zpět od dveří a dělání, že nejsme doma v případě nevítané návštěvy.

A co teprve šmírování sousedů, kteří bydlí naproti, to se může stát vrcholným zážitkem. Zvláště v případě, že soused je sklerotik-cholerik. Takoví lidé si většinou zabouchnou klíče uvnitř a následně si vybíjejí vztek na dveřích. Pro škodolibé uživatele kukátka je soused lepší než jakákoliv televizní realityshow.

Vidíte? To je alespoň inteligentní zábava. Ale kukátko zvládne dokonce zlepšovat mezilidské vztahy. Například včas uvidíte, že přichází tchýně, a stihnete trochu poklidit a ještě se psychicky připravit.

Pomůže vám i v kariéře- nemůže se třeba stát, že otevřete svému šéfovi jen v trenýrkách.

Kukátko je prostě všestranný pomocník. Žádný správný byt se bez kukátka neobejde.

Mělo by se jich vyrábět víc, protože kukátka mohou zlepšit svět. Jak řekl již Cézar před dvěma tisíci lety: „Přišel jsem, viděl jsem přes kukátko a zvítězil jsem!“